Kinderen

Jonge stemmen scholen.

Al vele jaren beijver ik me voor scholing van jonge stemmen. Dit gebeurt in Nederland te weinig, mede omdat veel zangdocenten huiverig zijn om aan kinderen les te geven. Er wordt zelfs beweerd dat zangscholing op jonge leeftijd schadelijk zou zijn!

In het buitenland denkt men hier heel anders over: denk maar aan de beroemde jongens- en meisjeskoren in Engeland, Duitsland en niet te vergeten Oost-Europa, waar jong talent wordt ontdekt en ontwikkeld. Uiteraard dient men wel kennis van zaken hebben (de stuctuur van een kinderstem is anders dan die van een volwassene) en doet men er goed aan niet te sterk vormende oefeningen te gebruiken; gymnastiek doet een kind geen kwaad, maar body-building wel.

Een aantal dingen:

Kinderen zijn meestal niet bevooroordeeld wat betreft muziek-stijlen.
Jonge leerlingen zingen Italiaanse barok-arias en popsongs met evenveel plezier
Kinderen hebben een uitstekend imitatie-vermogen en zijn gewend om auditief zeer veel informatie tot zich te nemen
Kinderen leren om diezelfde reden ook heel gemakkelijk andere talen
Ik deed mijn eerste ervaring op bij het "Noord-Hollands Jongenskoor" en geef nu al ruim twintig jaar les aan kinderen, waarvan een aantal hun weg hebben gevonden naar vervolgopleidingen.

Tenslotte: Ik wil graag dat mensen tussen hun 16e en 20e zeer goed kunnen zingen, zodat ze op die leeftijd een weloverwogen beslissing kunnen nemen om al dan niet een vocale loopbaan te beginnen

Contact Informatie

Noorderwierweg 201
3812 DG Amersfoort
Nederland
Tel: +31(0) 33 465 4102

Website: www.niekvanklaveren-zangpedagoog.nl
Email: info@niekvanklaveren-zangpedagoog.nl